Paramedisch centrum De Bleekerij wint award voor multidisciplinaire samenwerking
oktober 11, 2018

Afgelopen zaterdag 6 oktober werd voor de eerste keer de Nationale Award voor Multidisciplinaire samenwerking in de Zorg uitgereikt tijdens MedischOndernemen LIVE in Houten. De winnaar van de juryprijs was Paramedisch centrum de Bleekerij. OZOverbindzorg sleepte de publieksprijs in de wacht.

De Nationale Award voor Multidisciplinaire Samenwering in de Zorg is een initiatief van MedischOndernemen. Het is een prijs voor de beste, meeste inspirerende en ondernemende, multidisciplinaire samenwerking waarin de eerste lijn een rol speelt. Doel: goede voorbeelden van multidisciplinaire samenwerking in het zonnetje te zetten en zo andere eerstelijnsprofessionals inspireren.

Voorselectie

Multidisciplinaire samenwerkingsverbanden die wilden meedingen naar de prijs konden zich afgelopen zomer aanmelden door middel van een vragenlijst op de website van MedischOndernemen LIVE. De jury bestond uit Marc Bruijnzeels (directeur Jan van Es instituut en associate professor aan het LUMC), Jan Anthonie Bruijn (hoogleraar aan de universiteit van Leiden en senator in de Eerste Kamer) en Greraline Leusink (huisarts, associate professor Primary Healthcare aan het Radboudumc en toezichthouder bij diverse zorgorganisaties).

Begin september kozen de juryleden uit de 25 aanmeldingen de beste drie: Paramedisch Centrum de Bleekerij, Wedde dat ’t lukt en OZOverbindzorg. Deze drie genomineerden presenteerden zichzelf door middel van een filmpje op de website van MedischOndernemen LIVE. Daarna kon het stemmen voor de publieksprijs beginnen: in totaal stemden meer dan 1200 mensen op een van de drie genomineerden.

Juryprijs

Afgelopen zaterdag, tijdens MedischOndernemen LIVE, presenteerden de drie genomineerden kort hun project en hun belangrijkste tips voor andere samenwerkingsprojecten. Na 20 minuten bedenktijd was het tijd voor de prijsuitreiking. De jury benadrukte hoe moeilijk het was om een keuze te maken. Marc Bruijnzeels: “Alle drie de genomineerde partijen werken echt multidisciplinair en zijn heel innovatief. Alle drie hebben ze hun nek uitgestoken om de zorg beter te maken voor de patiënt.”

De keuze van de jury is uiteindelijk gevallen op Paramedisch centrum de Bleekerij. Dit centrum biedt mensen met oncologische en oedeemproblematiek fysieke, psychosociale en praktische ondersteuning. Er huizen 14 paramedici in het centrum, daarnaast is er samenwerking met ziekenhuizen en revalidatiecentra. Bertine Tieberink, fysiotherapeut en oprichter van de Bleekerij, nam de prijs geëmotioneerd in ontvangst. “Het was mijn droom om de nazorg voor kankerpatiënten te verbeteren. Ik ben blij en vereerd met de erkenning die ons centrum met deze prijs krijgt.” De jury roemde met name haar ondernemerschap, passie en lef. De juryprijs bestaat uit 5.000 euro, gesponsord door de Noaber Foundation en MedischOndernemen.

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar OZOverbindzorg. Dit succesvolle initiatief ondersteunt de multidisciplinaire samenwerking rondom de thuiswonende patiënt met een simpele softwaretool waarmee alle zorgverleners èn de patiënt en de mantelzorger makkelijk met elkaar kunnen communiceren. Bijna 600 mensen stemden op OZOverbindzorg als hun favoriete multidisciplinaire samenwerkingsverband.

Speciale vermelding

Een speciale vermelding kreeg de inzending van Inge Kramer en Jantinus Veenstra die met hun bedrijf POH Inpractica als POH GGZ de huisartsenpost ondersteunen bij GGZ-hulpvragen. Dit initiatief viel net buiten de nominaties maar is volgens de jury wel bijzonder maatschappelijk relevant.

Foto:  v.l.n.r. Marc Bruijnzeels, Bertine Tieberink, Jan Anthonie Bruijn en Geraline Leusink.
Fotograaf: Martin Hols